Du er stadig en klovn til at estimere….

…men det er ikke nødvendigvis helt din skyld. Hovedårsagen er helt sikkert, at du arbejder i et miljø eller en kultur, hvor forventningerne er, at du præsenterer lave omkostninger og potentielle høje indtægter (eller besparelser eller hvad nu benefits måtte være). Hvis (og jeg mener virkelig hvis..) du præsenterede sandheden, ville folk se på dig som om du var tosset og projektforslaget ville øjeblikkeligt blive arkiveret lodret – eller givet til “en fornuftig person”.

Sådan er sandheden i bygge- og anlægsbranchen iflg. Prof. Bent Flyvbjerg, som du kan høre tale om forholdet her på et besøg på Harvard.

Men du behøver ikke gå til bygge- og anlæg for at finde dette mønster med bevidst at manipulere tallene. Det findes i alle brancher og også i din og på din arbejdsplads. Du vil finde chefer, som ikke tør vise direktøren de reelle omkostninger. Sælgere som vil have ordrer for næsten enhver pris. HR-folk som drømmer ønskedrømme om medarbejdernes potentialer. Økonomifolk som tror, at SAP kan redde en synkefærdig virksomhed etc.

De er alle sammen omkring dig, og du er aldrig i tvivl om “det rigtige tal”.Blindfolded

Vi skulle have en Whistleblower mailboks, hvor vi kunne aflevere vores oprigtige estimater. Bent Flybjerg har også en anden løsning her.

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.