Hvad betyder VUCA paradigmet for project governance hos Jer?

Eller på dansk: Sker der noget hos Jer, som ændrer på den måde I styrer alle Jeres projekter på?

Dynamikken i nutidens verden bliver ofte benævnt VUCA – Volatility (turbulens eller omskiftelighed) Uncertainty Complexity Ambiguity (tvetydighed). VUCA begrebet spænder over to dimensioner; nemlig 1) Viden om nu-situationen og 2) Forudsigelighed om resultatet af dine handlinger. Begge fra lav til høj. I hver af de fire dimensioner er der en unik ledelsesmæssig udfordring. Se dimensionerne i VUCA bl.a i denne illustration hos Harvard Business Review.VUCA picture

Uanset om man er bevidst om VUCA eller ej, så befinder danske virksomheder og organisationer i en virkelighed, som kan beskrives med VUCA, og der er ingen tvivl hos mig om, at alle (bevidste eller ubevidste ) desperat forsøger at tilpasse sig til – eller måske rettere udvikle sig til – at kunne overleve på VUCA præmisserne. Typiske tegn på det er bl.a.:

  • cut the crap – kort og præcis og essentiel information. Svedsken på disken. Hvad drejer det her sig om?
  • gut feeling – ej tid til analyser og undersøgelser. Føling med markedet og kunderne er vigtigere end boglige færdigheder
  • gambling – hvis du ikke spiller; vinder du helt sikkert ikke. Mange spil i gang. Store og små chancer. Store og små gevinster
  • vision – et stort overordnet billede af en glorværdig fremtid er vigtigere end terrabytes af detailinformation
  • thrive – i kaos er surferen rolleforbilledet – snarere end den desperate svømmer
  • focus – hellere få fokuserede indsatser, som kan huskes og overvåges i hverdagen; end skydning med spredhagl

Jeg vil tro, at disse kultur-elementer også smitter af på projekterne, på deres styring og ikke mindst på hele den måde, som de defineres og besluttes på. Desværre har jeg ikke mulighed for at indhente empiri på dette; men jeg tror, at en sådan afdækning kunne være værdifuld for os alle sammen. Formidl gerne disse tanker videre til folk, som evt. vil undersøge sagen.

 

2 Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.