Projekttrekanter er gode; men værdiskabelse er bedre

Fordi du kører 60 km/timen i 30 minutter betyder det ikke automatisk, at du kommer derhen hvor du skal, og skulle du endelig komme derhen, så betyder det jo ikke automatisk, at det bliver fedt at være der! På samme måde kunne man sige om projekter, at fordi man lykkedes at komme igennem til tiden med det aftalte indhold (aftalte kvalitet) indenfor budgettet betyder det jo heller ikke automatisk, at formålet med projektet så er/bliver nået eller mere specifikt at succeskriterierne er eller bliver nået.

Det forførende ved projekttrekanten er, at den er så dejlig målbar. Det er let at måle på tid og økonomi og indhold/kvalitet. Omvendt er det meget sværere at måle på formålsopnåelse og målingerne ligger meget senere end projektet, så de kan ikke rigtige bruges til at overvåge projektudførelsen med. Derfor er der så meget fokus på at følge op på projekttrektanten, at vi helt har glemt, at den jo ikke automatisk fører til formålsmæssig succes.

Vi har så valgt at sige, at projekttrekanten er projektlederens ansvar og formålet er projektbestillerens ansvar. Projektlederen kan dermed være succesfuld; selvom formålet ikke bliver opnået! Men i et større perspektiv er det jo ikke særlig udbytterigt for organisationen. Derfor må vi lære at have fokus på både trekanten og formålet. Vi skal måle på trekanten; men vi skal også måle på, om vi tror på, at formålet bliver opnået. Forholdet er nærmere beskrevet her.Balance PRE

 

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.