Hans og Finn taler om Projektkontorer / PMO

Vi fortsætter vi dialog i maj. Læs de tidligere her.

Tredie dialog Maj 2017:

Hej Hans vi må se at komme videre med dialogen om PMO / Projektkontorer, og jeg tænker, at vi også lige skal berøre fremtiden. Det er altid nyttigt at få udpeget en udviklingsretning, når man skal forstå en situation. Det har altid vist sig nyttigt for mig at spørge om: “Hvor kommer du fra? Hvor er du på vej hen?” Så kan man meget lettere forstå alt det, som en person fortæller om sig selv. Som får det mening. Det får en klangbund.

Det kunne være spændende at gøre det samme med PMO / Projektkontoret. Vi har talt en del om de udfordringer, som det er at få dem indført; men hvad herefter? Hvordan ser du fremtiden? Lad os f.eks. sige, at PMO / Projektkontorer vinder indpas og bliver en fast bestanddel af en projektmoden organisation. Hvad sker der så på den lange bane med dem? Er de blot springbræt til noget andet og forsvinder igen, eller vokser de til noget andet eller hvad?

Jeg kan heller ikke lade være med at tænke på, om projektlederrollen bliver afmonteret i fremtiden og erstattet f.eks. forandringsteams, som på kryds og tværs og måske temmelig anarkistisk skaber, indsælger og kickstarter nye idéer bottom-up wise og dermed langt væk fra den rolle, som vi i dag tillægger et PMO / Projektkontor?

Hej Finn. Uha fremtiden! Den er svær. Jeg dog alligevel godt give den et skud, når det gælder fremtiden for projektorganisationen og PMO-er. Hvor kommer PMO-et fra og hvor er PMO-et på vej hen? Personligt kommer jeg fra en semi-specialist-rolle som fysiolog. Den rolle gled dog hurtigt over i projektleder rollen, senior projektleder og videre som “project excellence”- konsulent, derfra til et job i 2008 som Head of PMO. Det vil sige jeg har prøvet kræfter med hele spektret. Og her hvor jeg er i dag, hvor jeg siden 2011 har fokuseret primært på udvikling af projektorganisationer og PMO-er tør jeg godt sige:

Project excellence er DØD – Længe leve det skræddersyede PMO.

Selvfølgelig skal vi være gode til at eksekvere projekter og nogle virksomheder har brug for at hæve bundniveauet. MEN MEN det er ikke det vigtigste. Tiden er ikke til at fortabe sig i projektmodeller, projektværktøjer, procedurer, skabeloner, projektmodenheds-analyser og “fandens og hans pumpestok”. (Disclamer: Husk at bundniveauet stadig skal være på plads).

Tiden (og fremtiden) er til at tænke meget mere i strategi, forretning, effekter og benefits, garneret med en tilstrækkelig og relevant projektmodenhed. Virksomhedens branche, produkter, omgivelser og kunder skal fylde MEGET mere i udvælgelse og projekteksekveringen. Der er behov for et kæmpe fokus på gate -1 og gate 0 og det at sikre at virksomheden KUN starter de rigtige projekter, dem der giver de gode benefits. Det skræddersyede og virksomhedstilpassede PMO kan sikre dette og de forstår at balancere behovet for virksomheds tilpassede relevante metoder med “best practice”. Det skræddersyede PMO er langt mere fokuseret på forretningen og de kunder som PMO-et skal servicere. Det har en “UDEFRA og IND” tankegang. Og at denne tilgang og dette mindset så samtidig gør hele forandringsledelsen meget lettere, er blot i positivt bi-produkt. I dette “mindset” ser jeg ikke for mig, at project excellence, som disciplin, kan overleve. Relevans kommer før excellence. DERFOR:

Project excellence er DØD -Længe leve det skræddersyede PMO.

(Gør som 2.300 andre og følg bloggen via Linkedin her. Så får du automatisk alle nye opslag)

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.