Grupper, teams og crews

Få vil vel kalde besætningen på et fly eller skib for et team, selvom de jo selvklart samarbejder ihærdigt om det fælles mål om at nå sikkert og godt frem med deres passagerer.

Forskellen er, at de sjældent kender hinanden eller kan overtage hinandens jobs (hvilket vi sikkert også er glade for i mange kombinationer!!) eller har et længerevarende formål med samarbejdet. Til gengæld er de højt specialiserede, erfarne og kender nøjagtigt grænsefladerne mellem de forskellige ansvar og roller, og på den måde lykkedes et crew igen og igen.

Mange opgaver kan og bør løses af et crew. Der er ingen grund til at forplumre billedet ved at tale om teams, hvis man ellers mener noget med ordet team. Mange føler helt unødvendigt et forventningspres, når der uden større bagtanke bliver sagt team om en gruppe, som reelt fint kan ‘nøjes’ med at være et crew.

Som projektleder bør du have en idé om, hvori forskellen ligger på et team og en gruppe eller crew. Du skal vide, hvad du sigter på at opnå med din team-udvikling, og du skal vide, når du er nået frem – eller ikke er nået frem, og du skal vide, hvad der skal til for at komme videre. Uden sådan en indstilling, bliver ordet team blot et boss-word – besværgelser, som smarte ledere kaster ud over den forvirrede skare medarbejdere, og som forventes kan give storslåede resultater  allerede få timer efter.

1 Comment

Erik Larsen

about 3 måneder ago

Hej Finn Svenning. Jeg har læst din artikel. Den bekræfter kun hvad selv har oplevet. Specielt, når det er i større organisationer, man arbejder med projekter, så bliver man som projektleder konfronteret med respekten for linjeorganisationen. Var projektleder på et projekt, hvor der var medarbejdere, som sad højere på strå end jeg gjorde normalt. Her er det med at finde sine ben at gå på, når det drejer sig om at vende skuden med røde tal på bundlinjen. Tak for dine ord. Erik Larsen

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.