Skal, bør og kan – de vigtigste ord i livet

Der er for meget skal og bør i dit liv og for lidt kan! Men sådan behøver det ikke være, og måske ser det slet ikke så slemt ud endda. Det drejer sig om dine tanker – og dine handlinger.

Har du meget skal i hovedet, så har du altid travlt og har endeløse lister med opgaver, som skal løses, og de kommer alle sammen fra andre – du bestemmer ikke noget!

Har du meget bør i hovedet, så har du altid dårlig samvittighed over alt det, du ikke får nået – en indre stemme hvisker hele tiden “hvad med det der?”, “og hvad med det?, “og med ham? “og med hende?” – du bestemmer ikke noget, for stemmen er der hel tiden!

Er dit hoved fyldt op med skal og bør, så er du ikke langtidsholdbar. Du bestemmer ikke noget. Fra du slår øjnene op, og til du besvimer 18 timer senere, er der udelukkende opgaver, opgaver og flere opgaver.
Du når ikke de 50 uden en sygemelding på stress (hvis du er ubegavet kun i få uger – begavet så 6 mdr.) og kredsløbet står nok af inden de 60. Ja, undskyld formuleringen, men ingen tror på det, før det er for sent.

Har du meget kan i hovedet, er livet en gave. Hver dag er fyldt med masser af muligheder. Du kan gøre dit og du kan gøre dat, eller du kan helt lade være. Nu tænker du sikkert, at det kræver enten masser af penge eller en tryg pensionisttilværelse; men det er ikke sandt. Det kræver kun, at du styrer kvaliteten af dine tanker.

Først og fremmest skal du genvinde styringen af dit liv. Du skal og bør jo ikke alting – du kan jo faktisk godt vælge. Bliver du påkørt i morgen, ja så er det smerteligt; men verden går videre. Den klarer sig trods alt uden dig – du vælger, om du vil være med til det – du skal ikke.
Sig hellere til dig selv: “Ja, jeg kan fortsætte endnu en dag med skal og bør; men jeg kan også begynde at ændre på det i dag”. Nu er det pludselig dig, der bestemmer!
Øv dig i det hele taget på at tænke mange flere kan ind i dine tanker, og prøv at lege lidt med ordene hele tiden – hold op med at sige skal eller bør – sig “jeg kan ..!” for du kan jo godt – hvis du vil!

1 Comment

Kaj Dunkan

about 2 år ago

Hej Finn Jeg hverken skal bør kommementere dit indlæg, jeg gør det fordi jeg kan :-) God pointe og det matcher fint med det gamle say “du kan hvad du vil”. I din tekst er der vist indsneget et “skal” for meget : “Har du meget skal i hovedet, er livet en gave.” mon ikke du mener: “Har du meget kanl i hovedet, er livet en gave.” :-) Kaj

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.